aneb proč je naše pečivo mimořádné
Každý dobrý recept má svou tajnou přísadu a Super chleba není výjimkou. Nemusíte hádat – protože chceme, abyste věděli, co jíte, rádi vám ji prozradíme.
Základní ingrediencí Super pečiva je celozrnná mouka, která díky inovativnímu procesu mletí obsahuje velice jemnou vlákninu. Jde nám o vaše zdraví a zároveň chceme, abyste si pochutnali. Proto se vracíme zpět ke kořenům a sázíme na osvědčené způsoby našich předků – na celozrnnou mouku z žita i chutné pšenice.
Věděli jste že:
Žito a pšenice jsou si jako obiloviny podobné. Pšenice má oproti žitu méně vlákniny a více škrobu. Žito zase obsahuje více polyfenolických látek (kyselina ferulová, lignany) a fytosteroly, ale to jsou již minoritní látky.
Vláknina pšeničného zrna přispívá k urychlení střevní peristaltiky, tzn. průchodu tráveniny střevem. Toto tvrzení může být použito pro potravinu, která má vysoký obsah vlákniny, tzn. obsahuje alespoň 6 g vlákniny na 100 g nebo alespoň 3 g na 100 kcal (neboli 420 kJ). Prospěšný efekt je zaručen konzumací nejméně 10 g vlákniny pšeničného zrna denně. (Obiloviny v lidské výživě 2015)
Kdo jednou ochutnal kvasový chléb, ví, že jeho chuť je nezaměnitelná a nedá se nahradit.
Práce s kvasem je náročná a vyžaduje trpělivého pekaře, ale výsledek stojí za to, a tak ho při přípravě pečiva používá již třetí generace Mašků. Na tuto tradici nedáme dopustit a neexistuje možnost, že bychom se kvasu vzdali. Letité zkušenosti nyní využíváme při práci s kvasem celozrnným.
Věděli jste že:
V kvasu vznikají probiotika, která působí pozitivně na střevní mikroflóru
Pozitivně ovlivňuje trávení a celkové prostředí v lidském organismu
Zajišťuje lepší stravitelnost
Zvyšuje obsah vitaminu B
Zvýšení biologické dostupnosti minerálních látek
(Obiloviny v lidské výživě 2015)
Některé chleby se pouze tváří jako celozrnné, skutečný však poznáte ihned po rozkrojení – podle struktury a zejména syté barvy, jak vidíte na obrázku.
Jistě jste si všimli, že klasické celozrnné pečivo vám při kousání „drhne“ o zuby – způsobuje to přítomnost otrub. V případě Super pečiva jsou však otruby díky speciálnímu výrobnímu procesu namlety takovým způsobem, že se vám každé sousto rozplyne v ústech.
Protože platí „tisíc lidí, tisíc chutí“, připravili jsme pro naše zákazníky dvě odlišné varianty kvasového chleba. Na své si přijdou ti, kteří dávají přednost 100% žitnému chlebu, i tací, kteří si více pochutnají na klasickém chlebu pšenično-žitném, ovšem v celozrnných variantách.
Tip:
Doporučujeme vám vyzkoušet si připravit 100% žitný celozrnný chléb v topinkovači. Nebudete litovat – vysoký obsah otrub v opékaném chlebu vám přichystá úplně nový chuťový zážitek.
Strávníci, kteří hledí na svou linii, si hlídají glykemický index potravin (GI).
Tento index určuje, jak dalece daná potravina vychyluje hladinu cukru v krvi, a jeho nízká hodnota je jednou z hlavních deviz Super pečiva – zajistí vám dlouho trvající pocit sytosti, udrží vyrovnanou hladinu cukru v krvi a nebude vás honit mlsná. Super chléb je proto ideální potravinou pro redukční diety. Stabilní hladina cukru v krvi zároveň přispěje k vaší fyzické i psychické pohodě a výkonnosti.
Hodnoty GI pro porovnání:
10 - Brokolice
32 - Jogurt nízkotučný
33 - 100% žitný Super chléb
35,5 - Pšenično-žitný Super chléb
65 - Běžný chléb
70 - Toastový chléb
105 - Pivo
β-glukany jsou součástí bobtnavé, rozpustné vlákniny, mají vliv na pocit nasycení, což může vést k omezení konzumovaného množství potravin a k redukci hmotnosti, dále udržují normální hladinu glukosy v krvi a normální hladinu cholesterolu v krvi po pravidelné konzumaci určitého množství potravy.
Obilné beta-glukany jsou unikátní svými fyzikálními, popř. i mechanickými vlastnostmi (bobtnavost, fermentabilita, mechanická ochrana, ...).
Obilné β-glukany jsou méně biologicky aktivní v porovnání s β-glukany z hub, řas nebo kvasinek. Biologickou aktivitou rozumíme např. větší posílení imunity, zvýšenou aktivitu makrofágů, zvýšenou fagocytózu, vyšší protinádorovou aktivitu apod. Efektivní zdravotní účinky a vysoká biologická aktivita byla zjištěna jen u vysoce přečištěných β-glukanů (zejména z hub a kvasinek). Účinek β-glukanů na snížení hladiny cholesterolu je vysvětlen tak, že konzumované β-glukany zvyšují střevní viskozitu, dochází ke snížení absorpce cholesterolu a k jeho rychlejšímu vylučování. β-glukany snižují hladinu glukosy v krvi po jídle tím, že zpomalují střevní peristaltiku, což vede k pomalejšímu vstřebávání glukosy. Prevence vývoje diabetu II. typu spočívá ve vlivu β-glukanů na autoimunitní mechanismy, které ovlivňují pankreatické ostrůvky. (Větvička, 2009)
Pro porovnání s klasickým pečivem jsme si nechali změřit hodnoty našich chlebů.
100% žitný Super chléb |
Pšenično-žitný Super chléb |
Běžný chléb |
Toustový chléb |
|
energie kJ/100g |
925 | 846 | 1006 | 1051 |
219 | 201 | 238 | 248 | |
tuky z toho nasycené MK |
1,6 | 1,5 | 1,2 | 1,2 |
0,3 | 0,2 | 0,3 | 0,2 | |
sacharidy z toho cukry |
39,4 | 37,9 | 46,6 | 49 |
0,7 | 1,1 | 1 | 2,2 | |
bílkoviny | 7,1 | 4,4 | 7,6 | 9 |
sůl | 1,1 | 1,1 | 1,1 | 1 |
vláknina | 9,3 | 9,1 | 5 | 2,8 |
nerozpustná vláknina | 5,3 | 5,2 | 1,2 | 0,5 |
rozpustná vláknina | 4 | 3,9 | 3,8 | 2,3 |
β-glukany | 1,1 | 2,16 | 0,1 | 0,06 |
Glykemický index | 33 | 35,5 | 65 | 70 |
Přestože je náš chleba doslova Super, zázraky nedokáže. Ani mistři mlynáři a pekaři ještě nedokázali zařídit, abyste mohli jenom sedět na gauči a jíst. Než se nám to podaří, myslete na to, že vedle zdravé stravy je důležitý také pohyb!